dům U Tří hroznů

Čtyřpatrový řadový dům s průčelím o šesti osách. Novodobé řešení zachovalo klasicistní rozvržení (1. p.) na dva postranní risality rámované pilastry, které se mění ve 2. a 3. p ve vysoký řád lisen. Okna jsou (kromě části spojené vysokým řádem) rámována průběžnými římsami nebo podložena reliéfním pásováním (4. p.). V pravé krajní ose 3. a 4. p. jsou vsazeny loggie. Přízemí člení novodobé výkladce se třemi vstupy do krámů a dvoudílnými dveřmi uzavřený vstup do domu. Pamětní deska Josefa Jungmanna mezi okny 1. p. Dům je podsklepen trojicí samostatných valeně klenutých sklepů s vlastními přístupy. Dispozice přízemí dochovává částečně pův. půdorysné rozvržení ve tvaru písmene T se dvěma postranními dvory. Z křížově klenuté vstupní chodby se v zadní části vpravo vstupuje na barokní schodiště. Průčelní dům - zčásti s renesančními hloubkovými trakty - je zaklenutý křížovými a valenými klenbami s výsečemi, někde s hřebínky. Jeho dispozice zůstává od 1. p. stejná - hloubkově orientované pokoje jsou přístupné z chodby v užším zadním traktu. V patře je klenutá pouze krajní místnost v průčelním traktu a schodištní podesty, zbývající části domu jsou plochostropé. Dvorní křídlo je dvoutrakt, v 1. a 2. p. se dochovalo nad pravým (zastřešeným) dvorem klasicistní zábradlí pavlačí a ve 2. p. několik klasicistních dveří.