dům Na Korábě

Na hl. třípatrovou budovu navazuje dvoupatrová a jednopatrová zástavba v zadní polovině dvora. Budova do náměstí s průčelím členěným horizontálním členěním kordonovými římsami a pásováním po celé výšce. Vertikální prvky určeny dvojicemi kompozitních pilastrů samostatně ve 2.-3. p. Okna rámují profilované šambrány v nadpraží 2.-3. p. s nadokenními římsami. Pozdější úprava přízemí - oválně zaklenutý vjezd se secesním rostlinným dekorem. Dispozice je hloubkovým třítraktem se středním průjezdem s prostory zaklenutými oválnými valenými klenbami. Starší jsou patrně prostory levého traktu, snad renesanční či barokní, klenby průjezdu a pravého traktu sahají svým vznikem do l8. stol. Pozdnímu l8. stol. náleží schodišťový prostor, zaklenutý plackami, s členěním vpadlými poli konvexkonkávního obrysu. Výsečové klenby barokního typu jsou v 1. p. Současně se zastropením dvorku vloženo patro ukončené terasou. Tři rozsáhlé sklepy po stranách průjezdu zaklenuté polokruhovými valenými omítanými klenbami. Dvorní křídlo na pravé straně v přední části s předloženými železobetonovými pavlačemi s trámovým podhledem. V zadním dílu parcely podkovovitá novostavba podle projektu z r. 1932. Její vstupní průčelí s prosklenou stěnou členěnou vertikálně rastrem pilířů, průčelí křídel hladká. Boční levé křídlo v historické části zaklenuto plackami, novostavba v zadní části parcely plochostropá; ústřední sál prostupující do patra adaptovaný pro výstavy, shora jej osvětluje válcový světlík z luxferů.