dům U Němců

Dům situovaný původně v centru středověké osady založené kolem kostela sv. Petra a špitálu křižovníků s červenou hvězdou. Objekt se středověkým jádrem (14. stol.), stavební změny zejména v baroku po požárech, dnešní podoba z trojice přestaveb v 19. stol. (1819, 1855 a 1867), včetně navýšení v obou ulicích i dvorních křídlech, které byly ve dvoře upatřeny pavlačí. Ve 20. stol. se částečně měnila pouze dispozice (1920, 1926, 1935, 1946, 1974), 1993-95 byla provedena generální oprava včetně půdní vestavby. Nárožní objekt se čtyřkřídlou dispozicí a centrálním dvorem je ukončen profilovanou korunní římsou s konzolkami a sedlovou střechou. Fasáda do Petrské ulice je 5-osá (v krajních osách dvě sdružená okna), do Biskupské ulice 9-osá. Fasáda v Petrské ulici je členěna mělkým rizalitem, s bosáží a segmentovými otvory v parteru. Okna obdélná s podokenními i nadokenními bohatě zdobenými římsami a frontony. Vstup do dvora klenutým průjezdem, jednotlivá podlaží jsou přístupná 2 otevřenými schodišti. Lehce zalomená fasáda v Biskupské ulici je řešena obdobně, bez rizalitu a sdružených oken. Ve střešní rovině novodobé prvky střešních vikýřů s valbovou střechou. Interiéry domu nejsou přístupné, dle literatury je podsklepeno nároží kamenným gotickým sklepem s oválně klenutou klenbou a klasicistní pravé dvorní křídlo - klenuté segmentově na pasy.