dům U Zlatého zvonečku

Dům vznikl sjednocením dvou nevelkých středověkých domů, resp. jen jejich částí. Jižní část byla před gotickou parcelací součástí velkého románského dvorce. Při gotické parcelaci byly na ploše dnešního čp. 11 vyměřeny dva gotické domy v uliční čáře odpovídající čp. 12, posunuté před čp. 10. Při jejich výstavbě značně porušeny původní románské objekty (zachovány sklepy, boční zdi a zadní zeď do výše 2. p.). V renesanci podloubí a oba domy zvýšeny o 3. p. Oba domy byly spojeny r. 1802 a adaptovány v této době s jednotnou klasicistní fasádou. Dům před r. 1841 přestavěn do dnešní podoby. Dům je řadový, třípatrový, šestiosý. V přízemí dvě široké, půlkruhové arkády podloubí, lemované omítkovými pasy s diamantováním. Pilíře mají deskové hlavice. Klasicistní fasáda má jednoduché členění. Okna 1. p. bez šambrán, meziokenní intervaly členěny dvojicemi tenkých prutů, sestupujících od nadokenních říms. Nad nadokenními římsami vpadlá půlkruhová pole s odstupněným rámováním. 2. p. obdobné, mezi okny ploché pilastry nesoucí bohatě profil. římsu. 3. p. členěno stejně, pilastry nesou hl. římsu se zubořezem. Dvorní fasáda se asi uprostřed lehce lomí. Okna ve třech patrech v rytmu 2 - 2, rámovaná plochými šambránami s lištou. Hl. římsa jednoduše profilovaná. Prostor podloubí zaklenut 2 poli plochých zrcadlových kleneb. V přízemí valené segmentové klenby, pozdně klasicistní schodiště s dobovým zábradlím. Sklepy jsou nejstarší součástí, vzájemné odlišení stavební techniky a úrovně podlah jasně hovoří pro rozdílnou dobu vzniku. Severní i jižní sklep mají gotický původ. Ve dvorní části dochované fragmenty románského kvádříkového zdiva, dnes omítnuté.