areál zámku

Areál zámku v Lednici je významnou památkou jižní Moravy. V centru komplexu je situován zámek, který byl postaven jako renesanční vila v zahradě a postupně rozšiřován a upravován do novogotické podoby. Nedílnou součástí zámku je s ním propojený kostel sv. Jakuba Většího na jižní straně a botanický skleník na straně jižní. K tomuto souboru přináleží také trojkřídlá budova zámeckých koníren s významnou sochařskou výzdobou západně od zámku. Kolem zámku se rozprostírá rozsáhlý volně krajinářský anglický park, jehož součástí jsou voluptuární stavby. V dominantní postavení na osu zámku byl vybudován arabský Minaret, v kompozici k zámeckým jezírkům bývalý akvadukt s grotou a skalisky, a Maurská vodárna. Systémem mnoha dřevěných mostků jsou propojeny všechny parkové cesty, které tak vytvářejí jednu souvislou trasu skrze celý zámecký park. V přední části u zámku směrem k městečku byla vybudována soukromá lichtenštejnská zahrada ve stylu francouzské komponované zahrady, která byla osazena unikátní manýristickou fontánou a barokními sochami, doplněnými skupinami kamenných laviček s dekorativními vázami. Zámecký park ohraničený na severu ramenem Staré Dyje plynule přechází do volné krajiny, pojímá další rekreační stavby vystavěné v blízké vzdálenosti jako například Janův hrad a souvisle přechází do rozsáhlé kulturní krajiny vytvořené knížaty z Liechtensteina, do Lednicko-valtického areálu.