dům U Bílého jelínka

Řadový dům na hloubkové lichoběžné parcele se zalomenou uliční čárou. Pravá 5osá dvoupatrová část uliční fasády končí nárožím a boční jednoosou fasádou, na kterou v ustoupené linii navazuje jednoosá třípatrová část. V přízemí rustika ukončena kordonovou římsou, 2 půlkruhové otvory (krámcové dveře, okno) a renesanční půlkruhově zaklenutý bosovaný kamenný portál s nadsvětlíkem a dvoukřídlými kazetovými dveřmi, mříž v nadsvětlíku je pozdně renesanční. Okna v patrech se šambránami na přímých parapetních římsách. Nárožní místnost v 1. p. má dvě velká obdélná ostění gotických oken odkrytá a restaurována v 70. letech 20. stol. Dvoupatrové fasády předěluje patrová a korunní římsa (velmi plochá, maskovaná okapem), třípatrový úsek je bez říms. Na pětiosou část nasedají dva příkré trojúhelné štíty nestejné šířky, v pravém jsou dvě okénka. Třípatrová fasáda končí trojúhelným štítem. Dvorní fasáda ukončena jednoduchým trojúhelným štítem, je třípatrová tříosá, se vstupem s rovným nadpražím a nadsvětlíkem. Dům je celý podsklepen, got. sklepy (valeně klenuté) odpovídají dispozičně pův. přízemí před klasicistní změnou. Chodba v přízemí, valeně klenutá, vede ke schodišti v zadním traktu, místnost za ním klasicistní, s pruskou klenbou. Vpravo v ul. traktu síň se dvěma lichými lomenými arkádami v záp. stěně s renesančním záklopovým malovaným stropem. V levé části domu je obdélná místnost se dvěma poli gotické křížové klenby, s odsekanými žebry a levou stěnou členěnou lomenými arkádami. V ustupující části 1. p. mají místnosti valené klenby s lunetami, v nároží velká půdorysně zalomená prostora se záklopovým stropem. Jeho trámy výrazné profilace gotické (kol. 1400), renesančně malované záklopy vznikly poč. 17. stol. Renesanční krov.