dům U Zlaté husy

Rohový, třípatrový dům z roku 1846. Hlavní průčelí je pětiosé s okny v intervalech 2 - 1 - 2. Přízemí člení pásová rustika. Uprostřed široký vstup v kamenném ostění, se segmentovým záklenkem. Po obou stranách je po jednom krámovém vstupu s rovným nadpražím. Kordonová římsa tvoří podokenní římsu prvního patra. Okna rámována plochými šambránami s profilovanými okraji, nadokenní římsy jsou vodorovné, jednoduše profilované. Členění dalších dvou pater je shodné s patrem prvním. Jižní třípatrová fasáda se dělí na západnější, tříosý úsek a východní úsek dvouosý, před západním je tříosý přízemní představek s rovnou střechou. Fasáda členěna stejně jako hlavní průčelí. Dvorní fasáda má po levé straně záchodový risalit a vpravo mělké dvorní křídlo, obojí spojuje v patrech pavláčka s klasicistním kovaným zábradlím, na níž vedou dveře. Třítraktový dům je podsklepen klasicistními sklepy. V přízemí uprostřed probíhá chodba se segmentovou plochou klenbou, rozdělenou pasy. Po pravé straně je ve dvorním traktu půlkruhové schodiště s původním zábradlím. Místnosti v přízemí mají klasicistní klenby, převážně segmentově valené, ve dvou prostorech plochá placka. Dispozice pater je shodná, místnosti jsou plochostropé.