dům Na Prádle

Parcela dnešního domu nebyla po dlouho dobu zastavěna, neboť se nacházela za městskými hradbami a sloužila jako smetiště, skládka dřeva, nebo pro koželužny. Nejstarší zpráva o městišti pochází až z poloviny 17. století, kdy město prodalo pozemek na stavbu domu. Název místa Na Muráni se přenesl i na dům. Teprve v 1. třetině 18. století zde byl postaven kamenný honosný dům s bohatě zdobeným průčelím otočeným k nábřeží. Dům měl tři křídla, čtvrté bylo dostavěno v roce 1827 v klasicistním duchu. V roce 1837 byla stavba sjednocena a opatřena pozdně klasicistní fasádou. Barokní podobu domu ještě v barokním prostředí dokumentuje Langweilův model. V roce 1853 bylo nastavěno jižní křídlo a zaklenuto přízemí. Dům a jeho vyznění značně poškodila výstavba nábřeží r. 1868 a 1911 (tehdy byla spodní část stavby zasypána). Čtyřkřídlý dům s vnitřním dvorkem stojí utopen mezi vysokou nábřežní zdí a kubickou hmotou vedlejšího hotelu. Patrový domek má prosté hladké klasicistní fasády, členěné jen kordonovou římsou a okny osazenými v líci. Pouze část fasády obracející se k řece má náročnější původně barokní provedení. Tato tříosá část je rámována pásovou bosáží s položenými vykrajovanými poli. Krajní okna v přízemí jsou rámována plochou páskovou šambránou s uchy, v suprafenestře se štukovým dekorem. Nad střední slepou osou je dekorativní kartuš. Okna patra jsou rámována páskovou šambránou s uchy, v parapetu s čabrakami v místech konzol. Ve vrcholu mají naznačen vrcholový klenák. Nad korunní římsu vystupuje atiková prolamovaná zídka na krajích završena převrácenými kalichy s bronzovým nástavcem v podobě květu. Na ose fasády vystupuje štít zakončený tympanonem, který podpírají pilastry s volutovými hlavicemi. Ve výklenku štítu stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Nad konchou je kartuše s nápisem : "A desto dux ac lux aedis lautorie". Interier: přízemí je klenuté valenými či křížovými klenbami, do patra vede vřetenové podklenuté schodiště.