dům U Adama a Evy

Dnešní čp. 146 tvoří dva odlišné domy, pův. čp.146 a 148, které vešly na konci 18. století do jednoho vlastnictví, vnitřek byl přestavěn - došlo k funkčnímu propojení domů (plány stavitele J. Maličkého), rozdílné fasády zůstaly zachovány. Nejstarší písemná zpráva o obou domech je z 60. let 14. století. Pravá část domu je původem gotická až do výše 2. patra s obvyklou hloubkovou dispozicí s průjezdem. Dům byl přestavěn v renesanci. Barokní úpravou prošel dům někdy před polovinou 18. st. Levá část, pův. čp. 148, byl původně nárožní gotický dům protáhlého tvaru. Dům byl přestavěn nejprve renesančně, později barokně a naposledy klasicistně. Nárožní dům je třípatrový, nároží je okosené. Přízemí je otevřeno řadou půlkruhově zaklenutých portálů výkladců a vstupů (novodobá úprava). Okna v patrech jsou po dvou sdružena, mají společné rámování, vpadlé pole v parapetu, podle okna zalomená nadokenní římsa. Okna 3. patra mají v parapetu zubořez. Na nároží je pamětní deska. Pravý díl fasády je tříosý, v přízemí se třemi portály segmentově zaklenutými s vykrojenými rohy ostění. Nad krajními jsou osazeny mohutné štukové klenáky s ovocným festonem. Nad středním je prázdná akantová kartuš. Okna pater mají v parapetech plochá vykrajovaná pole, v prvních dvou patrech se nad okny střídají segmentové a zalomené nadokenní římsy, pod nimi se objevují různé druhy kartuší či reliéfní dekor. Okna třetího patra mají osazen vrcholový klenák s erbem. Přízemí je klenuto křížovými klenbami (pravá část) nebo valenými klenbami se styčnými lunetami. Do pater vede pilířové schodiště na podkovovitém půdorysu. Sklepy jsou gotické, pouze část zdiva při ulici při čp. 145 je románská.