kostel sv. Apolináře

Areál:V současnosti areál zabírá kostel sv. Apolináře a bývalý hřbitov. Jedná se o jednolodní orientovanou stavbu s presbytářem o dvou křížových polích a pětibokém závěru. Loď o pěti klenebních polích klenuta křížovými klenbami, se sedlovou střechou, krytou břidlicí. Na jihozápadním nároží lodi situována hranolová věž, přecházející ve druhém podlaží na oktogon, s jehlancovou střechou, krytou břidlicí. Na jižní straně presbytáře umístěna čtvercová přístavba pseudogotické sakristie. Exteriér stavby členěn jednou odstupněnými opěrnými pilíři, které jsou nahoře ukončeny kombinací pultové a sedlové stříšky. Stěny prolamují vysoká úzká lomená okna, v presbytáři dvojdílná a v lodi trojdílná s kružbami z r. 1858. Vstup je umožněn dvěma lomenými portály na severní straně - širší vstupuje do čtvrtého pole lodi (profilovaný oblouny a hruškovci), užší do prvního pole. K oběma vede jednoramenné schodiště. Zazděný lomený portál s profilovaným pískovcovým ostěním se objevuje na jižní straně lodi. Západní a východní stěny vrcholí trojúhelnými štíty, v západním průčelím zazděné lomené okno. Interiér: Presbytář: Z podokenní římsy vybíhají válcové přípory s listovými hlavicemi a s figurálními hlavicemi, na ně navazují hruškovcová žebra, ústící do terčových svorníků klenby. V lodi dosedají hruškovcová žebra na pětiboké kružbové konzoly, osazené na zalamovaných podložkách, vytvořených z přízedních žeber. Na západní straně lodi umístěna pseudogotická kamenná kruchta, Mockerova kopie původní středověké. Kruchta je podklenuta dvojicí žebrových kleneb.