dům U Pávů

Dnešní čp. vzniklo spojením dvou středověkých domů, které se v pramenech objevují již roku 1364. V roce 1600 se staly majetkem jediného majitele. Dnešní stavba vznikla spojením dvou gotických domů, ty byly krátce po r. 1600 renesančníě přestavěny – tehdy vznikl jednotný arkádový dvůr a nastavěno třetí patro se štíty. Na přelomu 18. a 19. století došlo ke klasicistním úpravám, především štítů a fasády. Řadový trojpatrový dům o osmi osách s řadou štítů nad korunní římsou. Přízemí bylo zcela nově upraveno. Fasádu člení pouze sdružená okna. V 1. patře nasedají na římsu, v segmentovém frontonu mají drobný maskaron. Mezi okny je výklenek s mušlí v konše, ve kterém stojí barokní P. Marie jako Assumpta. Okna následného patra mají přímé nadokenní římsy. Okna třetího patra spočívají na římse nesené řadou drobných volutových konzolek. Nad korunní římsu vystupují tři štíty s trojúhelným tympanonem neseným dvojicemi pilastrů. Ve štítech je po dvou oknech. Dvorní fasády: Hlavní budova se v 1. a 2. patře otvírá třemi arkádovými oblouky na toskánských sloupcích. Ve třetím patře je otevřená pavlač. Východní strana je utvářena stejně. Interier: přízemí bylo na konci 20. let 20. století změněno. Do pater vede dvouramenné schodiště s podestami klenutými dvěma poli křížové klenby s hřebínky. První patro je částečně klenuté. Sklepy novodobě upravené.