dům U Mouřenína

Dům se v pramenech objevuje postupně pod několika názvy: na poč. 15. století jako „U kalicha“, r.1726 „U sv. Xaveria“ a r. 1926 „U Mouřenína. Dům byl patrně postaven kolem poloviny 14. století v dobe velkého stavebního rozmachu už jako dvojpatrový. Ve druhé polovině 16. století proběhla renesanční přestavba, která mu dala novou fasádu se štítem. Tuto podobu si ponechal až do 2. poloviny 19. století, kdy proběhla neblahá úprava v novogotickém duchu. Alespoň dispozice domu však zůstala renesanční s gotickou kostrou. Klenby sklepů jsou gotické, ostatní renesanční. Řadový třípatrový dům a pěti osách. Novogotická fasáda navazuje na původní renesanční strukturu. Přízemí je proraženo třemi půlkruhově ukončenými vstupy rámovanými ostěním s vykrojenými rohy. Fasádu člení pouze okna. Ta jsou rámována profilovanou páskovou šambránou, v nadpraží mají dvě řady drobných arkádek, kolem kterých se zalamuje nadokenní římsa. Pod korunní římsou nesenou konzolami s rozetou probíhá vlys s poli vyplněnými listovým. Nad římsu vystupuje pravoúhlý stupňovitý štít. Na dvorní fasádě se dochovala sdružená renesanční okna Dispozici tvoří hloubkový dvoutrakt, přízemí je zaklenuto renesančními výsečovými klenbami, rovnež část prvního patra je klenutá renesančními klenbami s vytaženými hřebínky.