dům U Panny Marie Pomocné

Čtyřpatrový dům na gotické parcele vystavěný podle projektu z r. 1850 se zachováním gotických sklepů a zadního příčného křídla patrně rovněž s gotickým obvodovým zdivem. V pozdní renesanci (kol. 1600) byl prestavěn a rozšířen. V r. 1726 uváděn dům „U naší milé paní“, který měl již tehdy tři patra. Průčelí romantické, tříosé, symetrické, v přízemí až v 3. p. s půlkruhově zaklenutými okny, ve 4. p. s okny obdélnými. Dolní tři podlaží člení pásování, v 1. p. okna zdůrazňují gotizující prvky, panel parapetu a nadokenní římsa na konsolách. Přízemí sestává z hloubkového chodbového dvoutraktu, zaklenutého segmentově valenými klenbami; v horních patrech příčný plochostropý třítrakt. Dvorní navazující křídlo je schodišťové, v patrech s pavlačí, připojující zadní stavení. To zachovává patrně gotický sklep, v přízemí prostor valeně polokruhově klenutý s pětibokými výsečemi. Dvorní objekty výrazně přeřešeny při nejnovějších úpravách 2004-2006 společne se sousedním čp. 150. /podle UPP, ed. P. Vlček, Praha, Academia 1996/