činžovní dům

Řadový dům na hloubkově disponované parcele s vystupujícím schodišťovým risalitem do dvora. Zastřešeno sedlovou střechou s valbou nad risalitem. Třípatrové ul. průčelí probíhá v délce šesti okenních os. Obytný dům byl postaven v roce 1890 v neorenesančním slohu na místě budovy vojenského ředitelství, která fungovala jako shromaždiště vojenských odvedenců. Tuto skutečnost připomínají sgrafita s motivy vojenského života, provedené Josefem Bosáčkem podle kartonů Mikoláše Alše (vlys v šířce průčelí s motivy: Loučení s rodiči, V kantýně, Execírka, Jízda, Hlavní stan, Dělostřelectvo, Exekuce a Večerka; mezi okny: Husar z doby Marie Terezie, Dragoun z r. 1813, Hulán z války r. 1866, Myslivec z téže doby a Kyrysník z doby Marie Terezie, dále motiv brnění a přilby a rostlinný dekor).