činžovní dům

Řadový třípatrový dům s průčelím o devíti osách,členěné středovým risalitem.V jeho střední ose je umístěn vjezd,do jehož portálu jsou začleněny konsoly balkonu v patře.V parteru se pův.střídaly v obkročném rytmu vstupy do krámů a okna.Jednotlivá patra,zdobená rytou bosáží,odsazují parapetní římsy,na které nasedají okna v historizujících šambránách.Zadní fasády obíhají kryté pavlače nesené v 1.p.kamennými konsolami.Čtyřkřídlý dům tvoří průčelní dvoutrakt,k němuž se připojují jednotraktová,nestejně dlouhá křídla.Valenými klenbami je podsklepena pouze průčelní budova,ale podle plánů existoval v pravém dvorním křídle nízký zasypaný sklípek segmentově klenutý.Středem přízemí vede vjezd,přízedními štukovými pilíři na stěnách a segmentovou,kazetově štukovanou klenbou.V zadním traktu se z průjezdu vstupuje na tříkřídlé schodiště.Z pův.vybavení se dochovala torza leptaných a barevných skel ve dveřních výplních. Předchůdce dnešního domu čp. 983 není v období středověku přesně doložen. Na počátku 19. stol. zde stál trojkřídlý dům s velkou zahradou až k dnešní Opletalově ul., který přestavěl stav. Josef Blecha v r. 1885 do dnešní podoby. R. 1888 byly pavlače uzavřeny výplňovými stěnami a přibylo zadní křídlo. R. 1995 adaptace pro účely školy.