městský dům

Nájemní dům čp. 1597 postavil v neorenes. slohu arch. J. Benischek v r. 1880. R. 1913 byla ke dvornímu průčelí přistavěna pavláčka ve 2.patře (stav. M. Blecha). V r. 1927 byl vypracován projekt nástavby (R. Eisler), provedena byla až r. 1930. V letech 1962 a 1968 proběhly vnitřní úpravy pro vlastníka (ČSD). Jedná se o nárožní objekt složený ze dvou pravoúhle spojených dvoutraktových křídel, podsklepený, krytý sedlovými střechami. Průčelí je čtyřpatrové (novod. nástavba 3.a 4. p.), se zvýš. přízemím a nárožním rizalitem, 7 osou fasádou do Opletalovy ul. a 11 osou fasádou do ul. Politických vězňů. Hl. fasáda do ul. Pol. vězňů, po stranách se sdruženými dvouosými rizality, má na hl. ose vstupní portál s mělkým portikem, do půlkruhu klenutý, s vraty zdobenými řezbou, nesoucí balkon na volutových konsolách v 1. p. Hl. vstup je lemován dvojicí toskánských sloupů a pilastrů, nadsvětlík ukončen půlkruhovým záklenkem s profil. šambránou a vyplněn dekor. výplní s kruh. a půlkruh. motivy. Fasáda suterénu a přízemí je s pásovou rustikou, šambrány oken přízemí profilované, s přepásáním, v ose diamantový klenák. 1.a 2.patro členěno pilastry, rizality s náročnější výzdobou (na římsách sdružených oken v 1. p. reliéfy delfínů, váz a věnců ve vlysu, ve 2. p. reliéfy váz s ptáky, nad portálem figurální motivy). Vstupní vestibul pod 6 poli kříž. klenby se rozšiřuje do náznaku trojlodní haly s hranol. pilíři, pravá část tvoří malou loggii s balustrádou na podestě do zvýšeného přízemí.Dochované prostory (bývalá knihovna) a prvky v interiéru (kazetový strop aj.).