Daňkův palác

Nárožní dvoupatrový palác o dvou křídlech, do Opletalovy ul. (sedmiosá fasáda) a Růžové (devítiosá fasáda). Obě křídla jsou dvoutraktová, spojená jednoosým okoseným nárožím s arkýřem v 1. p. a balkonem v 2. p. Zvýšené přízemí s polozapuštěným sklepem zvýrazňuje bosáž, hladkou plochu pater dělí průběžné parapetní římsy. Vystupující hl. římsa je nesena konsolami nad ovocným vlysem. Nad obdélným vjezdem ve 4. ose mohutné konsoly, zdobené akantem a dráčky, nesou balkon se zábradlím shodným s balkonem umístěným nad arkýřem v nároží s kanelovanými kompozitními sloupy a trojdílným kladím. Orámování oken v 1. p. zdobí edikuly s trojúhelnými frontony na volutových listových konsolách. Střecha sedlová, krytá taškami. Stěny průjezdu člení liché arkády s výrazným plastickým kazetovým stropem. S průjezdem sousedí síň se čtyřmi sloupy, z ní vystupuje tříramenné schodiště do patra, strop schodišťové haly v úrovni 2. p. člení štuková ornamentika. Přízemí i sklepy zaklenuty segmentovými valenými klenbami. Patra mají rovné stropy se štukovými rámci. Strop hl. sálu v 1. p. člení soustava kruhů s listovými výplněmi s figurálními reliéfy, strop v nárožním sále zdobí malované medailony s alegoriemi umění. Ve dvoře v SZ části je objekt tzv. konírny, přistavěný po rozšíření pozemku po r. 1870 (dnes čp. 1021, parc. č. 82/2).