dům U Vovsů

Nárožní třípodlažní objekt zvaný dříve U Vovsů tvoří tvoří úzký výběžek ukončující blokovou zástavbu. Původně středověký objekt (dochovaný 1 sklep v čelní části) byl barokně přestavěn, současná klasicistní podoba je z r. 1839 dle plánů E. Nademlejnského. Půdorysně byl dům řešen jako trojtrakt s centrálním schodištěm, kromě vstupní chodby je plochostropý, zastřešní sedlovými střechami. Čelní fasáda orientovaná do Petrského náměstí je 3-osá, boční fasáda do Petrské ulice 5 - osá a do Helmovy ulice 4-osá. Hladké fasády jsou členěny kordonovou římsou a obdélnými okny se šambránami, parapetními římsami a v 1. patře i nadokeními římsami. Další význmné změny - 1929 oprava schodiště, 1961 -úprava přízemí, 1992 - adaptace přízemí a suterénu, v současnosti probíhá celková rekonstrukce včetně změny dispozičního řešení.