měšťanský dům

Klasicistní dům je situovaný v blokové zástavbě situované v těsné blízkosti kostela sv. Petra na Poříčí, pravděpodobně na starších základech souvisejících s biskupským dvorem. Stávající klasicistní objekt vznikl v r. 1846 přestavbou objektu z r. 1750, z dokumentů není patrný autor (K. Duchoslav nebo J. Zika). Stav objektu se od té doby v podstatě nezměnil. Jedná se řadový třípodlažní dům trojkřídlé dispozice, která je složena z hlavní trojtraktové budovy, levého podélného a zadního příčného jednotraktového křídla. Sklepy jsou pod levou částí hl. budovy a levým dvorním křídlem, hlavní budova je kryta sedlovou, obě dvorní křídla pultovými střechami. Uliční fasáda je jednoduchá, 5-osá, se vstupem v ose objektu, tj. zaklenutý průjezd dnes řešený jako chodba. Horizontálně je členěna římsami, okna jsou svisle obdélná s jednoduchými šambránami Dvorní fasády nesou pavlače na kamenných konsolách. Prohlídka objektu nebyla proveditelná, informace o sklepích vychází z literatury.