Buchalovský dům

Dům stojí v místech čtyř středověkých domů. Do r. 1583 byl na nároží postaven patrně dosti výstavný renesanční dům. Z ranně barokní přestavby se dochoval portál na uliční fasádě. V baroku byla na středověké sklepy postavena nová zástavba, kterou tvořil průjezdový dům se dvěma nestejně dlouhými křídly ve dvoře. Dvorní křídlo po r.1840 upraveno na dvoupatrový obytný nájemní dům. Objekt prošel řadou menších přístaveb v l. 1856, 1870, 1878. Dnešní dům je dvoupatrový nárožní se dvěma dvorními křídly. Pravé dvorní křídlo - v rozsahu před prodloužením v r. 1845 a průčelní křídlo obíhají pavlače na kamenných konsolách. U pravého křídla přistavěna skladištní budova. Dnešní dům tvoří trojtraktový barokní dům průjezdového typu a dvoutraktové torzo býv čp. 1009. Dům je podsklepen třemi sklepy, které neodpovídají dipozici přízemí. V nadzemní části se dochovalo pouze barokní a klasicistní zdivo. Přízemí je zaklenuto hřebínkovými lunetovými klenbami a klášterními raně barokními klenbami. Torzo čp. 1009 kryjí zrcadlové stropy, dostavba pravého dvorního křídla je zčásti klenutá výsečemi. Dům má po přestavbách ve 40. letech 19. stol. tři schodiště: Z průjezdu vpravo dvoukřídlé vřetenovité s podestami zaklenutými hřebínkovými klenbami, ve skladištním domku je klasicistní schodiště půdorysu písmene U a jednoramenné sklepní schodiště v pravém traktu. V domě zachována řada původních prvků - dveře, okna, podlahy, dřevěné schodiště a pod.