činžovní dům

Řadový dvojdům, složený z čelní třítraktové budovy a levého dvouosého dvoutraktového křídla, podsklepený, krytý sedlovou, vpravo zvalbenou a na křídle pultovou střechou. Každá část má samostatný vstup a své schodiště. Hlavní průčelí je čtyřpatrové, vzásadě jedenáctiosé (od 2. patra více os-resp. sdružené osy). Celku dominuje úsek 4.-7.osy, sevřený kanelovanými pilastry, pročleněný obdobně tvarovanými polosloupy a zvýrazněný zejména balkonem na konsolách členitě ustupujícího profilu, jehož hranolové zábradlí nese pět klasicizujících soch inspirovaných z antické mytologie, patrně od Ladislava Kofránka. Pilastrové lemování má také pravá krajní osa. Oba domovní portály (2. a 9. osa) rámují přízední pilíře, nesoucí půlkruhový fronton na plastickém pozadí stuňovitě podsekávaných říms. V celkovém členění fasády se uplatňují kubistické detaily (římsy nad portály, pilíře pod sochami), převažují však robustní rondokubistické motivy (konsoly balkonu, parapety středního čtyřosí, aj.) Na soklu pravého krajního pilíře v 1. p. hl. fasády je vyryto projektantovo jméno. Stylově jednotným způsobem jsou upraveny i interiéry domu (zachovány cenné umělecko-řemeslných prvky: kazetové dveře, okna, skleněné pískované a lisované výplně, štuková výzdoba stěn a stopu, kamenné obložení stěn, schodiště, mozaiková a terazzová dlažba, mramor. parapety oken schodiště, zábradlí, ochranné mříže výtahu a světlíkových okének, osvětlovací tělesa). V interiéru bytu č. 13 (aj.) původní podlahy, okna, dveře s kubizujícími detaily a pův. kováním.