fara

Nárožní trojkřídlá patrová budova fary se obrací uličními fasádami do Jindřišské ul. (8 os) a do prostranství před záp. fasádou kostela (11 os). Je kryta sedlovými zvalbenými střechami s vloženými vikýři podkroví. Fasády jsou hladké, horizontálně členěné kordonem a korunní římsou. Vstup je umístěn přibližně ve středu přízemí. Shodná je dvouosá boční fasáda ke kostelu (na pravé straně vedle vchodu zasazena kovová pamětní deska Reginy Hanušové († 1599)). Ve dvoře navazuje na hl. budovu do Jindřišské ul. krátké příčné křídlo, všechny dvorní fasády jsou velmi prosté. Podsklepená je pravá část hl. budovy,sklep je přístupný po kamenném schodišti ze dvora půlkruhově zakončeným gotickým portálkem. Dva obdélné sklepy jsou valeně sklenuty z lomového kamene, klenby nesou stopy bednění, v druhém prostoru je zazděn mírně hrotitý kamenný portálek. Ve dvorním křídle je umístěno schodiště, opatřené prutovým zábradlím s kovaným rostlinným dekorem a vchod k zahradě. Místnosti 1. p. jsou shodné s pův. dispozicí přízemí a probíhají v celé hloubce budovy. Křídlo ke kostelu je dvoutraktové, zprava s průchodem do dvora, klenutým segmentovými valenými klenbami, po jeho levé straně je nástup na točité schodiště s dřevěnými stupni a do chodby v dvorním traktu, z níž jsou přístupné všechny místnosti v uličním traktu. Všechny prostory přízemí včetně schodiště jsou zaklenuty plochými segmentovými klenbami,1. p. shodné dispozice je plochostropé.