palác YMCA

Rozlehlá novostavba postavena v letech 1925-28 podle návrhu arch. Ed. Hniličky (žák Kotěry) ve slohu klasicizujícího purismu pro penzion Y.M.C.A. Šestipatrové uliční průčelí probíhá v délce šestnácti os. Tři osy po obou krajích jsou sdruženy, mezi dvojicemi ostatních oken probíhají pilastry vysokého řádu. Mezi sokly pilastrů se v 1. p. uplatňují balkony s mřížovým zábradlím na kamenných konsolách. Nad 4. p. zvýrazněná kordonová římsa, korunní římsa uzavírá 5. p., nad ní se zvedají dvouosé vikýře 6. p. Domovní vchod s průchozí pasáží je umístěn v pravé krajní ose. Budova má dva suterény(2. suterén zaklenut valenými klenbami, v 1. suterénu je umístěn bazén). Schodiště v zadním traktu při pravé straně domu při domovním průjezdu je podkovovitého tvaru, současný je i výtah a paternoster.