obchodní dům Baťa

Původně zde stál třípatrový dům s klasicistní fasádou z pol. 30. let 19. stol. V patře bývala kavárna "Boulevard", jejíž prostory adaptovány v r. 1919 pro kosmetický závod - salon Lawezké. V r. 1927 koupil dům Jan Baťa. Jeho obchodní dům byl ve své době příkladem nejvyspělejšího obchodního domu v evropském měřítku. Po rekonstrukci v 90. letech objekt navrácen do původního stavu. Řadový sedmipatrový dům prostupuje hloubkou bloku, mimořádně působivá jsou obě uliční průčelí zcela prosklená jen s uplatněním stropních konstrukcí. Zadní průčelí ústí do Jungmannova nám. Železobetonový skelet se dvěma suterény, nosný systém tvoří důsledně kruhové sloupy, čtvercová pole průvlaků s bočními náběhy s křížem armovanými deskami. Upoutá volný prostor prodejních místností, na levou stranu dispozice soustředěn schodišťový prostor, eskalátory a výtah. Přízemí obchodního domu bylo v minulosti využito zčásti jako veřejný průchod a spolu s domem čp. 773 (Lindt) pro nástup do metra. Po rekonstrukci tyto dodatečné zásahy odstraněny.