špitál při kostele sv. Štěpána

Bývalý špitál při kostele sv. Štěpána. Renesanční stavba z r. 1613 (zachovány gotické sklepy starší stavby) přestavěna neorenesančně podle plánů Josefa Novotného z r. 1875. Dvoupatrovobjekt s neorenesanční fasádou, v parteru bosovanou. Zvýrazněnou střední osu tvoří na hlavní fasádě ztrojená okna a původní renesanční portál, který byl při úpravách v 70. letech 19. stol. posunut do středu. Na portálu nápis s chronogramem 1617 (?). V krajních osách jsou sdružená okna. Střecha valbová. Dům trojtraktové dipozice je v pravém krajnmí traktu podsklepen jedním velkým prostorem sklenutým kamennou valenou klenbou a menšími segmentově klenutými prostory. Podlaží spojuje vřetenové schodiště na půdorysu písmene U z r. 1875 se světlíkem na místě renesančního schodiště. Středem přízemí probíhá klenutá chodba.