Všeobecný pensijní ústav

Josef Zasche je autorem půdorysného rozvrhu, Jan Kotěra navrhl fasády. Nárožní šestipodlažní stavba na šířkové parcele, stojící ve frontě pravidelné zástavby Rašínova nábřeží. Objekt na půdorysu L s kratším křídlem do ul. Plavecké, jedná se o podélný trojtrakt se dvěma schodišti na nárožích budovy a s hlavním schodištěm v ose. Hlavní průčelí je dvacetiosé, je členěno na nárožích jednoosými a uprostřed pětiosým rizalitem, průčelí do ul. Plavecké je šestiosé. Stavba horizontálně členěna profilovanými kordonovými římsami mezi podlažími. Rizalit vertikálně členěn mohutnými polygonálními polopilíři, horizontálně systémem profilovaných kordonových říms a ve 4. patře balkony. Mezi nimi situována polygonální okna, posazená v odstupněných šambranách. Hlavní vstupní portál šířkově zabírá tři osy rizalitu. Rámován širokou pravoúhlou edikulou, na jejímž kladí je posazen balkon s geometricky zdobenou mříží. Fasádu uzavírá korunní římsa se zubořezem. V interiéru zabírá prostor středního rizalitu široký vstupní vestibul s kazetovým stropem. Trámy vytvářejí čtvercová pole, stěny jsou členěny pilastry, ve spodní části jsou obloženy mramorem. Střední část zabírá široké žulové schodiště s kovovým zábradlím s lucernami. Na horní podestě jsou umístěny dva pilíře, dělící vestibul od hlavního tříramenného schodiště do pater s ozdobným zábradlím. Obdobně členěná schodiště na nárožích dispozice. V objektu dochována geometrická dlažba. V patře zasedací síň se štukovou výzdobou stropu. Dvorní fasáda hladká. Dvůr nezastavěn.