soubor gotických sklepů pod býv. domy čp. 69 a 70

Archeologický nález - soubor gotických sklepů pod bývalými domy čp. 69 a 70 ve Spálené ulici na pozemcích parc.č. 2387/1 a 725/1 (přesné vymezení souřadnicemi systému S-JTSK viz příloha EL) Sklepní prostory jsou skryty pod pochozím povrchem ještě existující proluky a přístupového koridoru pro cestující metra. Objekty byly demolovány v rámci výstavby metra v dubnu 1979. Sklepy objektu čp. 69, bývalý dům "U černého koně" Objekt v SZ části parcely č. 725/1 a východní části parcely 2387/1. Původ je umis´tován cca do 2. pol. 14. stol., sestával ze 3 místností a přístupového prostoru se schodištěm. V sestavě sklepů pod čp. 69 je nejstarší JV sklep ve druhém traktu od ulice, původně přístupný šíjí od západu, šíje končila vstupem do tohoto sklepa. Je zde zachován portál z cihelných tvarovek. Původ sklepů a zástavby na pravidelné parcelaci tedy koresponduje s první vlnou výstavby domů po založení Nového Města r. 1348. (podrobnější popis viz Rozhodnutí MK, archív NPÚ HMP). Sklepy pod objektem čp. 70, býv. dům "U stolu záduší sv. Bartoloměje" Objekt od severu sousedí se sklepy čp. 69, nachází se v SZ části parcely č.725/1, V části parcely č. 2387/1 (a patrně na SZ části parcely č. 724/1). Nejstarší zprávy o zděné zástavbě pochází z konce 14. stol. (1378). Byl tvořen dvěma obdobnými místnostmi uličního traktu a dalšími prostory ve východním traktu (dodnes nepřístupné a neprozkoumané - proto nejsou ani nejnovější informace o sklepních prostorách pod pochozí plochou od tramavje k metru, protože zde neproběhl archeo průzkum. Jeho odhadovaná plocha je 35 m2). Oba uliční sklepy jsou klenuty hrotitou valenou klenbou (tj.jednoznačně gotickou). (podrobnější popis viz Rozhodnutí MK, archív NPÚ HMP).