měšťanský dům

Od 15. až do 19. stol. se na tomto pozemku uvádí vinice ve viničních knihách a její součástí byl i malý viniční dům. Nový dům tu vybudoval až Jan Kocín z Kocínetu mezi l. 1559-1600. Malé zbytky tohoto renesančního domu jsou dosud zachovány (prostor zaklenutý na střední sloup v přízemí záp. části budovy). Renesanční dům byl dvakrát prodloužen směrem k řece. V raném baroku přibyl prostor schodiště a dvoulodí, sklenutého křížovými klenbami do dvou středních pilířů. Další přestavbu prodělal dům mezi l. 1797-1810, kdy byly pravděpodobně přistavěny podklenuté pavlače. Poslední změna se týkala části nad Čertovkou. V l. 1864-69 byla tato vých. část nově zbudována, takže dům nyní končil přímo nad vodou. Za stav. Josefa Chmelíka v r. 1874 byl dům nastaven o patro a znovu stavebně upraven. Stal se z něho typický nájemní pavlačový dům. V r. 1946 byl jako havarijní doporučen ke zbourání. Část při ul. Všehrdově byla skutečně následně zbourána. R. 1986 se ujímá rekonstrukce a dostavby domu SÚRPMO s arch. Milanem Pavlíkem pro bytové družstvo mládeže. Nynější hlavní dvoupatrové průčelí do Říční ul. bylo původně obráceno do dvora, neboť současný dům je pouhým torsem rozsáhlého barokního objektu. Průčelí je asymetrické patnáctiosé, s pův. pavlačemi s litým zábradlím z 2. pol. 19. stol. adaptovanými na souvislé "terasy", v přízemí s oblouky arkád. Pultová střecha je prolomena velkými otvory střešních loggií a okenních vikýřů podkrovního 3. a 4. p.