městský dům

Menší jednopatrový dům je situován v prostoru býv. příkopu před přemyslovskými hradbami Malé Strany, v pozdější zahradě špitálu sv. Mikuláše. Do r. 1927 patřil jako zadní stavení k domu čp. 250/III v Nerudově ul. Po ztrátě významu hradeb připadla neznámo kdy špitálská zahrada k proboštovu dvorci a společně s pozdějším domem čp. 250 měnila postupně majitele. Předchůdci dnešního domku sloužil patrně jako hospodářské stavení; malostranské ubytovací knihy z l. 1723 a 1726 jej neuvádějí, není ani na Langweilově modelu. Charakter dnešního nepodsklepeného stavení odpovídá výstavbě v době před pol. 19. stol. - na katastru z l. 1841-42 je také již zachycen v dnešních půdorysných rozměrech. Zjednodušující úpravy a adaptace je nutné předpokládat zejména po r. 1927, kdy byl odprodán od čp. 250 a získal vlastní čp. V r. 1991 byl v interiérech výrazně adaptován a r. 1995 bylo obnoveno průčelí. Objekt s přilehlým malým dvorkem má dnes jednoduché fasády s prostými otvory, podlaží delší sev. fronty dělí kordonový pás. Jednotraktové, v podstatě čtyřdílné přízemí je ve třech dílech zastropeno nízkými segmenty, do záp. dílu bylo vloženo jednoramenné vřetenové schodiště, mířící do plochostropého patra. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/