Zelený dům

Dům U tří lžic zednických (Zelený dům) Pozdně renesanční stavební jádro domu z let 1651-65 na místě dvou starších domků, výstavba vnějšího zděného schodiště před r. 1850. Současnou podobu určila kompletní rekonstrukce ze závěru 20.stol., kdy bylo upravena restaurace v přízemí. Třípodlažní dům na obdélném půdorysu ukončuje ze tří stran volnými průčelími jižní cíp protáhlého bloku vymezeného břehem Vltavy, Lichtenštejnským palácem, náměstím Na Kampě a Karlovým mostem. Vznikl pravděpodobně sloučením dvou starších renesančních (1614) objektů novým majitelem po r. 1651. Stavebně v rohu přiléhá polygonální přízemní hospodářský objekt, který společně s ohradní zdí uzavírá dvůr. Řešení širokého průčelní, směřujícího do náměstí nese dosud některé detaily renesančního původu, např. nepravidelné rozmístění okenních os, lemovaných stuhovými šambránami. Parter odděluje jednoduchá kordonová římsa, podstřešní římsa pochází však až z 19. stol. Nejzajímavějším detailem exterieru je renesanční bosovaný vstupní portálek. Boční jižní fasáda byla výrazně upravena po povodni r.2002, kdy byla nově okna doplněna o stuhové šambrány a podokenní římsy a proražen nový vchod do pivnice. Rovněž východní fasáda je velmi jednoduchá, kromě stuhových šambrán je zde jediným výraznějším prvkem vnější schodiště do patra (vznik před r.1850). Přestože na průčelí existence dvou domů není již zřejmá, vnitřní dispozice nadále potvrzuje vznik ze dvou objektů. Podsklepena je pouze jižní část domu dvojicí renesančních prostor, uzavřených stlačenými valenými klenbami s trojúhelnými výsečemi. Severní polovina domu je v celém rozsahu přízemí zaklenuta valenými klenbami s výsečemi svedenými do dvou středních pilířů patrně z doby po roce 1651. V jihozáp. části se nepochybně zachovaly starší konstrukce, zřejmě renesanční, renesanční klenby s lehkými hřebínky na hranách výsečí. Zachovaly se pozdně barokní dveře. Ve sklepě se dochovalo ostění s lištou.