dům U Zeleného věnce

Dům je renesanční novostavbou v jurisdikci johanitů od kostela P. Marie pod řetězem. Byl vystavěn na farní zahradě v l.1598-1600. V l. 1620 již stálo i dvorní křídlo. Teprve po r. 1691 došlo k podstatné přestavbě, při níž bylo asi přistavěno 3. p., obnoveny trámové stropy v celém předním křídle, pozměněn rozvrh oken v bočním průčelí a dům opatřen barokními fasádami. R. 1827 nechali noví majitelé dům přestavět podle projektu K. Pollaka (propojení dvou místností v přízemí pro truhlářskou dílnu a zřízení samostatného vchodu do dílny z ulice), znovu prošel objekt přestavbou v r. 1850, kdy V. Duda zvýšil dvorní křídlo a upravil také hl. budovu, včetně fasády. Drobnější zásahy jsou zaznamenány v r. 1907 (odvodnění sklepů), ale především poté, co na poč. 20. stol. dům získal Deylův slepecký ústav. Podle návrhů stav. Matěje Blechy z r. 1917, realizovaných jen zčásti stav. O. Maternou v l. 1917-18, došlo k novým úpravám schodiště a dalším adaptacím. Další úpravy byly provedeny B. Pešinou v r. 1928, znovu r. 1949, 1959 a v l. 1997-98. Třípatrový dům orientovaný bočním průčelím do nádvoří Strakovského paláce má hlavní vstup přenesený z pův. portálu ve východní uliční fasádě na jižní fadsádu v nádvoří. Dům má dva renesanční valeně zaklenuté sklepy pod hl. předním křídlem. Vstupní síň je dosud zaklenutá renesančně valeně se styčnými výsečemi a hřebínky. Do jihozáp. části síně je vloženo renesanční schodiště do pater. V r. 1997 byly nad 1. i 2. p. odhaleny barokní trámové malované záklopové stropy.