dům U Černého Noha

Dům zmiňovaný až v 16.století měl původně v přízemí podloubí, které bylo následně přestavěné na krámky. Dvorní křídlo je až z 2.čtvrtiny 19.století. Profilace dnešní korunní římsy je novodobá. Přízemí člení pásování, levý i pravý vchod chrání dveřnice klasicistního typu, na střední ose je osazen vstup s polokruhovým záklenkem a klas. vraty s motivem slunce. Patro odděluje průběžný parapetní pás, z něhož jsou oblomeny jednotlivé parapety oken 1. p. zvýrazněné navíc vystupujícím obdélným polem. Krajní dvě osy na obou stranách zdůrazňují jako risality velice mělké pilastry vysokého řádu, ukončené čabrakovými hlavicemi. Okna 1. p. s profilovanými šambránami mají suprafenstry zdobené vykrajovanou čabrakou. Nad polokruhově uzavřenými dvěma středními okny se uplatňují segmentově prohnuté římsy vynesené středním klenákem. Profilované šambrány oken 2. p. doplňují jen čabrakové parapety, které mají u dvou středních oken jinou podobu. První osa na obou bočních fasádách opakuje náročné řešení hl. průčelí, pokračující další tři osy u již. fasády mají silně zjednodušené členění. Sklepy se objevují jen pod sev. částí objektu, tvoří je tři prostory, z nichž západně umístěný je až dodatečným barokním přístavkem. Oba dva hl. prostory jsou zřejmě renesančního původu, mají mladší valené cihelné klenby. Přízemí rozděluje průjezd se stlačenými plackovými klenbami, jež nepochybně vznikly při pozdně barokních přestavbách, stejně jako jednoduché kamenné portálky. Z pozdně barokní přestavby pochází i dvouramenné schodiště. Stěny chodeb a schodiště, včetně zděného zábradlí, člení štukové vykrajované výplně nebo prolamování ledvinového či oválného tvaru. Ve výzdobě se dále uplatňují voluty a čabraky. Pilířky zakončují piniové šišky a některé úseky zábradlí jsou ještě nastaveny zábradlím z jednoho kusu dřeva s plochými kuželkami.