muzeum Smetanovo (Myslivečkův mlýn)

Volně stojící dvoupatrový dům s hlavním devítiosým průčelím obráceným k Vltavě. Fasáda má náročné novorenesanční ztvárnění se sgrafity. Přízemí pokrývá pásová bosáž, první patro je z režného zdiva s nárožní bosáží. Patro je ukončeno nápisovým vlysem a mohutnou vyloženou římsou. Patro je členěno pilastry, v polích mezi nimi je figurální sgrafitová výzdoba. Fasádu nad římsou završují na kratších průčelích mohutné etážové štíty s volutovými křídly členěné pilastry a s poli vyplněnými figurální sgrafitovou výzdobou. Ta představuje Bitvu Pražanů se Švédy roku 1648 podle kartonu F. Ženíška. Další obrazy zachycují účastníky bojů o Staré Město podle návrhu M. Alše za spolupráce J. Kouly. Na delších stranách jsou jen menší štíty rovnež s volutovými křídly pokryté sgrafity. Interiér byl v roce 1935 adaptován pro prostory muzea. V přízemí a suterénu je původní strojovna vodárny zaklenutá zrcadlovými klenbami na železných korintských sloupech.