dům U Kamenného ptáka

Solitérní objekt s menší zahrádkou při vstupním průčelí na vých. straně a větší za záp. dvorní fasádou. Přední zahrádka je ohraničena kovovým plotem se zděnými pilířky, zadní zahradu ohraničuje zeď. Samotný dům má lichoběžníkový půdorys. Vstupní fasáda je pozdně klasicistní z r. 1847, dvoupatrová a trojosá, s bočnými okny sdruženými. Severní boční fasáda má shodné členění, přízemí zde vzhledem ke stoupajícímu terénu nabývá charakter suterénu. Po pravé straně prodlužuje stavbu záchodový přístavek (též z r. 1847). Členění kratší jižní fasády je obdobné, přízemí se zde projevuje jako polosuterén. Také na dvorní fasádě se uplatňuje obdobné členění, SZ část však překrývá prosklená bedněná pavlač. Sklepy a část obvodových zdí do úrovně 1. p. pocházejí ze staršího jádra, zbytek je pozdně klasicistní přestavbou, která vytvořila půdorys se střední chodbou zaklenutou zrcadlovými klenbami. Sklepy se od přízemí půdorysně liší a ukazují, že pův. dům měl dispozici tvaru L. Schodiště do sklepa je klasicistní. Ve sklepech patrně renesanční i středověké konstrukce (valené klenby). Místnosti přízemí mají ploché segmentové klenby, patra zůstala plochostropá. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/