dům U Draka

V l. 1998-99 prošel dům celkovou rekonstrukcí podle návrhu Oldřicha Jůzy, při níž byly odhaleny trámové záklopové stropy. Historizující fasáda řadového dvoupatrového domu, v níž se ještě uplatňují prvky z klasicisní přestavby, se do Jánské ul. obrací čtyřosou fasádou, pouze se sdruženými okny. Dodnes tak připomínají renesanční základ objektu, i když rytmus pův. oken byl asi jiný. Patra odděluje kordonová a průběžná parapetní římsa, 2. p. vymezuje průběžný parapet vyznačený vlysem s řadou palmet. Přízemí a 1. p. pokrývá pásová rustika z různě širokých pruhů, 2. p. ukončené bohatě profilovanou korunní římsou zůstalo hladké. Přízemí prolamují dva vchody; pravý byl nově obnoven, stejně jako sdružené okno vpravo. V 1. p. mají sdružená okna společně vyznačené parapety a suprafenestry doplněné trojúhelnými frontony. Ve 2. p. jsou již jen hladké suprafenestry zakončené přímými římsami. Ve třeše vikýře podkrovní vestavby. Objekt nebyl podsklepen, nově byl obnoven pouze podklenutý prostor jímky v zadním traktu. Přízemí má klenutou pouze vstupní síň (dvě pole placek oddělená pasem). V některých místnostech přízemí a pater jsou zachovány renesanční a barokní trámové stropy. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/