dům U Tří bílých lilií

Dům byl v renesanci znovu vystavěn a v raném baroku prodloužen západním směrem. ve 20. l. 18. stol. zvýšen o 2. p. Při přestavbě na přelomu 18. a 19. stol. bylo upraveno ul. křídlo, nárožní křídlo z r. 1845. První zmínka o domě pochází až z r. 1655. Nárožní parcela byla však patrně zastavěna již ve starším období, před renesančním vytyčením Břetislavovy ul. Nejstarší jádro domu se asi nachází uprostřed křídla při Jánském vršku a po obou stranách jej vymezují zlomy průčelí. K prodloužení záp. směrem muselo dojít ještě v raném baroku. V r. 1723 je dům uváděn jako patrový, o tři roky později zmiňováno i 2. p. K závažné přestavbě došlo patrně na přelomu 18. a 19. stol., kdy získalo dnešní podobu křídlo při Břetislavově ul. Určité úpravy proběhly v l. 1825 a 1838. R. 1845 byla dispozice uzavřena přístavbou dolního nároží hl. křídla. Mj. byl sjednocen rozvrh okenních os a upravena uliční fasáda. Ve 20. stol. nedošlo k podstatným změnám. Nárožní objekt na nepravidelné trojúhelné parcele tvoří dvě patrová uliční křídla s dvorem. Pozdně klasicistní průčelí do Jánského vršku probíhá v délce čtrnácti okenních os. Značně poškozenou fasádu člení kordon nad mělce bosovaným přízemím; nevýrazně profilovaná korunní římsa. Hl. vstup ve 12. ose lemuje kamenné ostění; četné okenní osy zůstaly od počátku slepé. V bočním průčelí jsou dvě okna (původně vstupy). Dvorní průčelí jsou plochá, s pavlačemi. V místě propojení hl. a bočního křídla probíhá drobný světlíkový dvorek. Interiéry jsou zčásti klenuté, většinou však plochostropé. Hl. dvouramenné schodiště chrání tyčové zábradlí. Dům není podsklepen.