dům U Bílého jelena

Barokně přestavěný renesanční dům překryla rozsáhlá přestavba z let 1851-52. První zmínka o domu pochází až z r. 1585. Dvoupatrový nárožní dům se třemi malými dvorky má symetrické desetiosé průčelí do Tržiště. Kordonová římsa odděluje, spolu s průběžnou podokenní římsou přízemí; obě se zalamují kolem dvou arkýřů, které podpírají dvojice prohnutých konsol. Sdružená arkýřová okna s půlkruhovými záklenky zdobí v parapetech štukové čtyřlisty, v úrovni 2. p. končí arkýře balkony, chráněné ornamentálním kovovým zábradlím. Vjezdový otvor uprostřed přízemí s půleliptickým záklenkem vyplňují dvoukřídlá vrata s vykrajovanými výplněmi. Nerámovaná okna v přízemí nahrazují v patrech okna s profilovanými šambránami s uchy a se zalamovanými nadokenními římsami, s volutovými nástavci v 1. p. a štukovou výplní s mušlí ve 2. p. Levá krajní osa (jedenáctá) průčelí při okoseném nároží byla pro odlišení od desetiosého dílu pokryta v patrech pásovou rustikou. Okosené nárožní průčelí, stejně jako průčelí dvorní a do sousedních zahrad zůstala již jednoduchá. Zachovány četné historické konstrukce a prvky (klenby, tříramenné vřetenové schodiště, kamenná ostění, zábradlí, dveře, okna, aj.). /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/