dům U Pomazánky

Renesanční dům vznikl na místě středověké zástavby (sklep pod hl. budovou) vznikl v 2. pol. 16. stol a zachoval se ve svém obvodovém zdivu do výšky 2. NP. Mezi l. 1690-1722 došlo k rozsáhlé barokní přestavbě (schodiště se síní v přízemí, 3.NP). V klasicismu přibylo dnešní dvorní křídlo. Řadový dům dvoukřídlé dispozice leží na hloubkové parcele, sevřené čelně sousedním čp. 293/III. Záp. uliční průčelí je téměř ploché, probíhá v délce tří okenních os. Vstupy v přízemí rámují pravoúhlé stuhové portálky, nalevo se zachoval nakoso přizděný vstup s kamenným ostěním bez lišty. Okna pater s plochými lištovými šambránami, nalevo podvojně sdružená. Nad fabionovou korunní římsou se zvedá sedlová zvalbená střecha. Dvorní průčelí hl. objektu ustupuje nad přízemím i 2. NP a vytváří terasu. Dvorní křídlo je sedmiosé. Okna pater doplňují stuhové šambrány. Hl. objekt je v přízemí dvoutraktový, dvorní křídlo jednotraktové. Valeně klenutý sklep zpřístupňuje barokně upravené schodiště ze střední síně ve dvorním traktu hl. objektu. Vstupní chodba v přízemí je plochostropá. Napravo od ní je místnost s dřevěným trámovým stropem. Ve dvorním traktu hl. budovy je síň klenutá valenou klenbou a tři pole plackové klenby. Ve dvorním křídle v přízemí je prostor klenutý stlačenou valenou klenbou ne pasech pročleněnou pětibokými výsečemi. Do sev. konce křídla bylo vestavěno vřetenové schodiště. Horní podlaží jsou plochostropá. (podle UPP, ed. P.Vlček, Praha 1999).