dům U Malířů, U Bílého kohouta

Pozdně středověký dům byl zásadním způsobem přestavěn pozdně renesančně kol. r. 1609 a raně barokně mezi l. 1678-85. Nárožní dům o 2NP s výraznými podkrovními štíty je situován na malé obdélné parcele. Hl. vstupní průčelí se obrací do Maltézského nám., pravá boční fasáda do spojovací uličky s Lázeňskou ul. Nároží zdobí výrazná bosáž, jinak je plocha stavby nečleněná. Okna v pěti osách v záp. průčelí (ve 2. a 3. ose ze severu sdružená) a třech osách v jižním lemují šambrány s uchy a kapkami. Nad profilovanou korunní římsou se v sedlové střeše uplatňuje trojice vikýřů s bosovaným nárožím a trojúhelným štítem. Plochu štítu prolamuje sdružené okno, tympanon kruhové okénko. Pravoúhlý kamenný portálek v přízemí má polokruhový vchod lemován archivoltou s vrcholovým klenákem, krámcový vchod v jižním průčelí je prolomen v pravé krajní ose. Sklepy domu jsou převážně renesanční s valenými klenbami s otisky bednění. Přízemí uprostřed předěluje vstupní síň, na kterou navazuje schodiště do patra. Výsečová klenba v nástupním prostoru a samotné schodiště jsou patrně ještě renesanční, stejně jako klenby v již. místnostech. V sev. nároží je velká místnost s valenou klenbou a výsečemi. Sev. místnost při světlíkovém dvorku je patrně až barokního původu, zaklenuta je valeně s výsečemi. Vstupy jsou osazeny raně barokními portálky s ostěním s uchy a kapkami. Místnosti v patře mají ploché stropy s fabiony a štuky, kromě prostoru v 2.NP při schodišti, zaklenutém výsečovou klenbou.