komenda řádu Maltézských rytířů

Komenda řádu Maltézských rytířů - areál 01 - Kostel Panny Marie pod řetězem 02 - nádvoří na západní straně kostela s dvojicí věží 03 - čp.287, objekt konventu a převorství řádu Maltézských rytířů (johanitů) 04 - čp.485, Velkopřevorský palác + Maltézská zahrada - 05 06 - čp.489, Velkopřevorský (dříve Štěpánovský) mlýn 07 - čp.488 08 - čp.608 Areál kláštera, který byl v této lokalitě založen r.1158 za podpory krále Václava I., pro řád špitálních bratří sv. Jana Křtitele Jeruzalémského z Rhodu a Malty (johanitů či později tzv.maltézských rytířů). Stará konventní budova, postavená při kostele Panny Marie, s nímž byla původně spojena opevněním, stála jižně od kostela na místě pozdějšího Velkopřevorského paláce čp.485 (vypálena 1420). Nový konvent (dnešní budova komendy čp.287) byl vystavěn na místě tzv.Talmberkovského domu. Původní johanitský areál byl pův. mnohem rozsáhlejší (viz úsek románské zdi v sev.hraniční stěně při čp.286, byly tu pravď. objekty hospod. a špitál). Po nějaký čas patřil k areálu kláštera i mlýn u Čertovky, o jehož držení vedl řád dlouholeté spory s malostranskou obcí.