sad u Písecké brány

Sady z roku 1913 se rozkládají v okolí Písecké brány, postavené v roce 1721 Giovannim B. Alliprandim podle plánu Františka Vogeta, která odolala regulačním zásahům poslední třetiny 19. století i dalším destrukčním úpravám na začátku 20. století. Původní vojenské pozemky v okolí brány byly v roce 1911 vykoupeny obcí a tehdy také došlo k založení parku na zasypaném pevnostním valu, pravděpodobně podle plánů Karla Skaláka, který byl i autorem úprav na místě původní bašty sv. Tomáše. Kompozice se rozvíjela směrem od brány do bočních prostorů, kolem obvodových zdí původních bašt, páteř tvořila severojižní osa (mezi branou a ulicí K Brusce). Na severní straně, v předpolí brány byla parterově upravená plocha ve tvaru písmene U, osově rozpůlená cestou. Boční části parku, vzniklé západně a východně od hlavní osy měly cestní síť, organizovanou do kruhů a vegetaci komponovanou do obvodových partií, kdy vzniklé vnitřní prostory tak získaly na interiérové působivosti.