socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí při patě Radnických schodů (vlevo) na výrazně profilovaném soklu, postava v nadživotním měřítku. Na rozšířené římse soklu sedí po stranách dva andílci se symboly světcova martyria. Jeden z nich si drží prst před ústy, gesto symbolisující Janovu mlčenlivost. Druhý andílek drží kartuši s mostem, místem Janovy smrti. Na zúženém vrchu podstavce stojí v esovém ukročení postava světce v kanovnickém rouchu, s velkými atributy krucifixu přidržovaného levicí a mučednické palmy v pravici. Mírně rozevlátá draperie je ostře modelovaná a strukturálně odlišená, jemně jsou modelovány ruce. Výrazná světcova hlava je blízká hlavě sv. Vojtěcha z Karlova mostu, která je z větší části dílem F. M. Brokofa. Pískovec, postava nadživotního měřítka, v. asi 2 m, označeno na plintu sochy IOAN: BIOKOFF FECIT.