dům U Zlatého řetězu

Dům vznikl oddělením od dnešního čp. 279 v r. 1447.Pozdně renesanční přestavba 1601-1638 (dnešní dispozice). Pozdně renesanční půdorysný systém přízemí včetně kleneb i dispozice patra. V r.1700 v zadním objektu při Lázeňské zřízena lékárna, v l.1723-26 v přízemí zřízeny krámy, existoval zde (nadstřešní?) altán. Patrně již tehdy byl dům třípatrový. V r. 1848 bylo zvýšeno dvorní stavení a v r.1886 i hl. o patro. Pozdnímu vzniku kol. pol. 19. stol. odpovídá i průčelní fasáda. Dům leží na středověké hloubkové parcele, k níž byla připojena zadní část parcely sousedního domu čp. 28,2 takže objekt se druhým průčelím obrací do Lázeňské ul. Fasády pocházejí z pozdně klasicistní přestavby. U hl. fasády do Mostecké se architektonické prvky omezují na kordonovou římsu a na parapetní římsy v jednotlivých patrech. Korunní římsu vynášejí konsoly, nad ní je vyvinuta plná nečleněná atika. V parteru se uplatňují pozdně barokní portálek a patrně novodobá kopie kamenného ostění krámcového výkladce. Kamenný krámcový portálek pozdně barokního původu je v parteru do Lázeňské ul. Pavlač ve světlíkovém dvorku má tyčové zabradlí klasicistního typu. Suterén je z nejstarší etapy výstavby. Dispozice přízemí má renesanční skladbu, s průchozí chodbou zaklenutou valeně se styčnými výsečemi vytaženými do vysokých hřebínků. První a druhé patro mají klasicistní dispozici vzniklou přeměnou staršího renesančního řešení, 3.p. je klasicistní nástavbou. Zachovalé klasicistní řemeslné doplňky svědčí o velké přestavbě domu.