Kounický palác

Dvoupatrový palác sestává z hl. budovy, dvou bočních křídel a zadního stavení. Uliční průčelí, patří k vynikajícím ukázkám stylu na přechodu rokoka a luisézu. Je osové, se středním vjezdem, v patrech zdůrazněné pilastry vysokého řádu a pod střechou tympanonem se štukovou reliéfní scénou s Pallas Athénou. Vstupní portál pod balkonem osazen rokokovými vraty. Balkon doplňuje rokoková kovaná mříž. Korunní římsa provedena jako mohutné kladí, střední partie je rozšířena do tympanonu. Střední štít střechy s atikou s vázou, po stranách dvě skupiny pololežících figur. V druhém plánu po obou stranách atiky celkem čtyři skupinky putti. Sochařská výzdoba připisována dílně F.I.Platzera. Dvorní fasády zjednodušené. Sklepy odpovídají rozvrhu přízemí. Vlevo při ulici valeně klenutý sklep z lomového kamene,v pravé polovině hloubkový sklep s kam.valenou klenbou s otisky šalování. Střed kompozice zaujímá průjezd s eliptickými klenbami; má bohatě dekorované stěny a vchody rámované čtyřmi sloupovými edikulami (z pozdně barokní výstavby, stejně jako nástup na reprezentativní pilířové trojramenné schodiště uprostřed). Vých. křídlo je ml.doplňkem, vzniklo jako spojovací galerie po r.1773. V reprezentativním 1.p. zůstal rozvrh místností stejný s předešlým vrcholně barokním stavem, 2.p.se s nižším podlažím shoduje, podkroví je moderní vestavbou.