měšťanský dům

Sedmiosé dvoupatrové průčelí z l. 1803-09, s novodobě upraveným parterem má v patrech olištované rámován oken, podložené římsami a obdélnými podokenními výplněmi, v 1. p. okna navíc doplňují odsazené nadokenní přímé římsy. Ve střeše tři nové vikýře. Dvorní pavlače podklenuté segmenty chrání prosté zábradlí ze svislých prutů. Pravděpodobně středověký sklep s kamennou valenou klenbou ve vých. části parcely při ulici, prolamují na vých. boku dva výklenky s cihelnými segmenty a dlouhým úzkým průrazem do sklepa čp. 247/III. Celý záp. díl domu je podsklepen několika prostory za sebou, zaklenutými valenou klenbou klasicistního původu s pětibokými výsečemi.Celý objekt dělí renesanční hloubková zeď na dvě části. Levá obsahuje za sebou tři příčné trakty, v patrech plochostropé, v přízemí byl trakt při ulici zaklenut vlevo dvěma českými plackami mezi pasy, vpravo valeně s půleliptickými čely. Dva prostory ve středním traktu vedle chodby jsou pod segmenty, podobně i celé dvorní křídlo, které navazuje na trakt třetí, obsahující dvouramenné vřetenové schodiště s dvojicí placek na mezipodestách. Celá záp. polovina objektu byla v nadzemní části novodobě přestavěna. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/