kanovnický dům U Černého orla

Parcela tvaru dlouhého obdélníka je zastavěna směrem do náměstí řadovým dvoupatrovým domem, krytým mansardovou sedlovou střechou. Pětiosá uliční fasáda má hladké přízemí, na střední ose s půlkruhově zaklenutým portálem v bohatě profilovaném ostění, v klenáku je vsazena kopie kapitulního znaku. Po obou stranách provázejí vchod okna ve stuhových šambránách s plastickými podloženými klenáky. Římsy jsou velmi plastické, bohatě profilované. Okna 1. p. zvýrazněná velikostí jsou nasazena na kordonu, rámují je stuhové šambrány a doplňují zvlněné segmentové a trojúhelné římsy. Dvorní fasáda je nečleněná, šestiosá, s okny v plochých šambránách. Dvůr je vymezený barokními ohradními zdmi. Na severu probíhá renesanční zeď, navazující na zeď domu čp. 58. Té je představeno zadní přízemní stavení kolny. Zadní část domu v ustupující uliční čáre je podsklepena pův. dvěma velkými gotickými sklepy, které později rozdělily príčky do více prostor valeně zaklenutých. Dům je dvoutraktový, středem přízemí vede průjezd, zaklenutý valenými klenbami s trojúhelnými a styčnými lunetami. Stěny průjezdu člení dvojice nik, vchody rámují profilované šambrány. Ve dvorním traktu po levé straně průjezdu se nastupuje na dvouramenné schodiště, podklenuté stlačenou valenou klenbou, s křížovými klenbičkami na mezipodestě. Vpravo od průjezdu jsou valené klenby, průčelní místnost vlevo je plochostropá. Patra se shodnou dispozicí s přízemím jsou plochostropá. Pravá průčelní místnost v 1. p. přesahuje do sousedního domu čp. 58.