dům U Bílé labutě

Ze středověkého objektu se dochoval jen valený sklep pod vých. polovinou uličního traktu. Ke stavebním úpravám došlo asi v l. 1667-93; ty však zastřela následující stavební akce (před r. 1731). Po ní objekt působí jako jednorázově vzniklá novostavba. Při blíže nezjištěné klasicistní úpravě došlo ke zřízení dvorní pavlače a zcela novodobé zásahy narušily některé pův. prostory dodatečnými příčkami. Průčelí do Nerudovy ul. je třípatrové, sedmiosé. Bohatě zdobená fasáda (okenní šamrány, nadokenní římsy, parapetní výplně, suprafenestry, kvádrované pásy, průběžné římsy, aj.) je zdůrazněna středním mělkým trojosým risalitem, završeným nad hl. římsou trojúhelným tympanonem, který na bocích doprovázejí vikýře. V ose přízemí vyniká vjezdový portál s půlkruhovým záklenkem, který vrcholí reliéfem bílé labutě v ozdobném oválném rámu. Dřevěná vrata s pův. kováním člení šikmo kladená prkénka. Po obou bocích středního risalitu jsou krámcové portálky s půlkruhovými záklenky, a krajní obdélná okna se svazkovými klenáky. Tříosé a čtyřpatrové průčelí zadního křídla k Jánské ul. člení pouze kordonové pásy a průběžné podokenní římsy, na než dosedají ploché šambrány. V levé krajní ose je obdélný vstup. Pásové šambrány lemují rovněž okna dvorních fasád (s pavlačemi). Suterény a přízemí jsou většinou klenuté. Patra převážně plochostropá. Ve dv. traktu hl. budovy se v patrech dochovala štuková nástropní výzdoba s rámovanými a prohýbanými zrcadly. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/