dům U Zeleného jelínka

Gotický jednotrakt přestavěný na dvoupatrový renesanční dům, upravený v baroku a radikálně přebudovaný podle plánů J. Ch. Wyttecka z r. 1819. Ze starého objektu zůstaly ušetřeny suterény, šnekové schodiště, částečně obvodové zdi pater, barokní schodiště a části barokních hospodářských křídel se starším průchodem k Jánské uličce. Dvoupatrový řadový dům, jehož tři nižší dvorní křídla svírají v úrovni suterénu menší lichoběžné nádvoří, má pětiosé klasicistní průčelí přeťaté nad přízemím kordonovou římsou. Střední pravoúhlý vstupní portálek má i s nadsvětlíkovým okénkem kamenný rám, dřevěné dvoukřídlé dveře zdobí motiv "slunce". Dva jednoduché boční krámcové portály mají segmentové záklenky. Okna v 1. p. doplněna nadokenními římsami. Menší deska v parapetu okna nad středním vstupem obsahuje domovní znamení - jelínka ve skoku. Část průčelí zadního dvorního křídla s dveřmi a zamřížovaným nadsvětlíkem představuje třípatrový nízký svislý pás s jednou osou nerámovaných oken, podobně dvorní průčelí postrádají ozdobné architektonické detaily. Podle hl. budovy a bočních dvorních křídel probíhají pavlače s jednoduchým zábradlím a s krakorci. Ve střeše hl. budovy mladší vikýře podkrovní vestavby. Objekt má 2 suterény. V interiérech jsou goticlé, barokní a klasicistní klenby (suterény, část přízemí). Přízemí dvorních křídel a vyšší patra jsou plochostropá. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/