dům U Bílého jablka

Barokní stavba vznikla asi v letech 1692-1707 a kolem r. 1723 snad na základech starší budovy (renesanční konstrukce pravděpodobně zachovány ve sklepech a ve zdivu přízemí). Kolem r. 1723 asi upravena uliční fasáda, přistavěno 3. patro a nízké dvorní hospodářské křídlo. Rozsáhlejší adaptace proběhly počátkem 19. stol. V r. 1926 zastřešen dvorek. Třípatrové průčelí do ulice pod sedlovou střechou je symetrické pětiosé, jeho výrazným motivem jsou zejména kordonové římsy, provázané v 1. a 2. p. se segmentovými a zalomenými nadokenními římsami, se štukovými kartušemi, maskarony a páskovými ornamenty. Pod okny s lištovými šambránami člení parapety obdélné výplně a ve 3. p. čabraky. Hl. vstup uprostřed parteru tvoří pravoúhlý pískovcový portál s nadsvětlíkem. Zdobnou kartuši nad vchodem zabírá uvnitř oválný freskový obraz Madony a sv. Václava. Po obou stranách vstupu jsou dva krámcové portály, uzavřené stlačenými oblouky. Průčelí bylo úpraveno při dílčí přestavbě domu na přelomu 19. a 20. stol. Sklepy jsou v rozsahu býv. dvora a pod ulicí. Ve sklepech valené klenby. Prostory v nadzemních podlažích jsou plochostropé, pouze schodišťová mezipodesta a úzký dvorní trakt kryjí české placky, některé rovné podhledy rámují fabiony, v hloubkovém dílu přízemí zdobí stropy navíc vpadlé ploché ovály a vzadu obdélné zrcadlo. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/