kanovnický dům

Ze středověké stavby se zachoval jen kamenný sklep pod zadní budovou. Kolem r. 1596 rozsáhlá přestavba spolu s čp. 63 na honosný renesanční trojpodlažní palác se zahradou a (dnes zazděnými) arkádami do dvora. Přední budova zmizela v barokní přestavbě, zadní palác se ve hmotě, dispozici a částečně i sgrafitové výzdobě, s motivy pletenců, kartuší s rolwerky a postavami, zachoval dodnes. Kapitula nechala provést v l. 1726-27 A. V. Spannbruckerem vrcholně barokní přestavbu paláce na dvě kanovnické rezidence. Hloubková parcela je zastavěna řadovou dvoupatrovou hl. budovou, kolem dvora pak třemi jednopatrovými křídly. Střechy jsou mansardové, společné oběma domům. Uliční fasáda je pětiosá, s mělkým risalitem, završeným trojúhelným štítem a segmentově ukončenými vikýři. Fasádu člení pásová bosáž v přízemí a pásy na nároží. Na střední ose je portál průjezdu, půlkruhově zaklenutý, s bohatě profilovaným ostěním s pilastry nakoso vytočenými a dvěma pískovcovými vázami. Okna mají stuhové šambrány s uchy. Okna 1. p. zvýrazňují nadokenní římsy segmentově a trojúhelně zvlněné, se štukem zdobenými suprafenestrami. Dvorní fasády v r. 1596 vybaveny bohatou sgrafitovou výzdobou, která patří k význačným památkám renesančního malířství . Hl. budova je podsklepena barokním sklepem. Dům má dvoutraktovou dispozici, uprostřed s valeně klenutým průjezdem. V uličním traktu dvě valeně klenuté místnosti s pětiúhlými výsečemi. Ve dvorním traktu valeně podklenuté tříramené pilírřové schodiště s křížovými klenbami na podestách a s kovaným barokním zábradlím. Stropy v 1. p. mají profilované barokní fabiony s římsami, ve 2. p. štukové rámy a římsy. Zachovaly se pův. barokní dveře s kováním, parketové podlahy, okenice. Portály rámují kamenné stuhové šambrány s uchy. Záp. křídlo je jednotraktové, s barokním suterénem. V 1. p. malby z 19. stol. Ve vých. křídle je valeně klenutý prostor s výsečemi (býv. stáje), v 1. p místnosti s barokními fabiony a štukovými rámy. Zadní budova je dvoutraktová. Sklepy v predním traktu jsou renesancní, dispozicne se odlišuje gotický sklep s kamennou valenou klenbou v pravém predním traktu, pocházející ze zaniklé stredoveké stavby. Místnosti v prízemí jsou prevážne klenuty valenými klenbami. Puv. arkády jsou dnes zazdené. Místnosti v 1. p. s barokními fabiony a štukovými rámy.